Sztumski stół Bożonarodzeniowy
Sztumski stół Bożonarodzeniowy
Koniecznie sprawdźcie jakie specjały przygotowali uczestnicy tegorocznego konkursu potraw świątecznych. Palce lizać. Ziemia Sztumska ma swój smak i swoje tradycje.
Po dłuższej przerwie do Sztumskiego Centrum Kultury powrócił Konkurs Potraw Bożonarodzeniowych. Do udziału w tegorocznej edycji przystąpiło 8 sołectw: Biała Góra, Czernin, Gościszewo, Gronajny, Koniecwałd, Koślinka, Pietrzwałd i Sztumska Wieś, które rywalizowały w 4 kategoriach: potrawa rybna, potrawa bezmięsna, wypiek i dekoracja stołu.
Wśród zaproszonych gości byli przedstawiciele władz gminy w tym Burmistrz Miasta i Gminy Sztum, Bartosz Mazerski oraz Przewodniczący Rady Miejskiej, Waldemar Fierek a także Dyrektor SCK, p. Violetta Jankowiak.
W oczekiwaniu na werdykt zespół wokalny SCK „Muzofanki” zaprezentował kolędy i pastorałki, wprowadzając wszystkich w świąteczną atmosferę. Potem przyszedł czas na degustacje i rozmowy.
Jury w składzie: Krzysztofa Reszczyńska (współwłaścicielka kwidzyńskiej restauracji, plastyk, dekorator wnętrz), Monika Reda (przewodnicząca koła gospodyń w miejscowości Licze), Emilia Redmer (przewodnicząca koła gospodyń w miejscowości Tychnowy) przyznało następujące nagrody:
POTRAWA RYBNA:
I miejsce: GRONAJNY (Szczupak nadziewany szyjkami rakowymi i pistacjami)
II miejsce: KONIECWAŁD (Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim)
III miejsce: GOŚCISZEWO (Zupa rybna)
POTRAWA BEZMIĘSNA:
I miejsce: CZERNIN (Pierogi z kapustą i grzybami)
II miejsce: KOŚLINKA (Zupa grzybowa na kwasie z kapusty)
III miejsce: KONIECWAŁD (Pierogi z grzybami)
WYPIEK:
I miejsce: BIAŁA GÓRA (Makowiec)
II miejsce: GRONAJNY („Grzybki”)
III miejsce: GOŚCISZEWO (Torcik świąteczny)
DEKORACJA STOŁU:
I miejsce: GRONAJNY
II miejsce: KONIECWAŁD
III miejsce: KOŚLINKA
Wszystkim GRATULUJEMY
Dodaj komentarz
- to dla Ciebie staramy się być najlepsi, a Twoje zdanie bardzo nam w tym pomoże!